Wat voor voice-over moet ik kiezen?

Zoeken:

Wat voor voice-over moet ik kiezen?

9 mei 2019 Animaties ± 3 minuten 454 woorden

De juiste voice-over kiezen is een kunst op zich en niet eentje zonder enige controverse, tegenwoordig. Het is een keuze tussen iemand die jong of oud klinkt – ”energiek” of “ervaren“ – of misschien een man of een vrouw. Heeft jouw video überhaupt een voice-over nodig? Daar gaat dit artikel over.

Waarom een voice-over

In combinatie met muziek en geluidseffecten kan een voice-over de animatie verder versterken door duiding te geven, in gesproken woord, aan wat de kijker ziet. Gemakkelijker gezegd wordt uitgelegd wat er te zien is. Al is het in de praktijk vaak het beeld wat de voice-over ondersteunt en niet andersom.

De twee versterken elkaar. Het gezegde “een beeld zegt meer dan 1000 woorden” is je vast niet onbekend. Een combinatie van beeld mét voice-over is doorgaans dan ook sterker – mits het beeld aansluit op wat er gezegd wordt.

Luisteren is makkelijker

Een voice-over is nuttig om intonatie en emotie over te brengen door middel van een menselijke stem. Je kunt een voice-over instructies geven om op een bepaalde manier te lezen, of om klemtonen te leggen op specifieke delen. Er is van alles te bespreken.

Het is vaak makkelijker om het verhaal te horen dan het te moeten lezen. Een voice-over maakt de opname van informatie dan ook laagdrempeliger. De kijker hoeft minder moeite te doen en kan de aandacht op het beeld houden, in plaats van ondertiteling te moeten lezen én een bewegende animatie te moeten interpreteren.

In situaties waar geen audio is – bijvoorbeeld bij narrowcasting – zul je hier dan ook rekening mee moeten houden.

Voice-overs zijn mensen

Het is zowel een nadeel als een voordeel, voice-overs zijn natuurlijk mensen. Een robotstem klinkt goedkoop en wanneer deze iets verkeerd lezen dan stoort dat. Dit breekt de concentratie en levert cognitieve dissonantie op. De flow van je video gaat stuk.

Een goede voice-over is technisch goed opgenomen en leest alle woorden op zoals je mag verwachten. Maar wat voor voice-over kies je?

Om te zeggen dat een man of een vrouw beter is, is geen geldige vraag. Het is geen sprake van beter of slechter. Sommige onderwerpen lijken een mannen- of vrouwenstem beter te passen. Dit is uiteraard beïnvloed door onze culturele vooroordelen en clichés.

Samenvatting

Voice-over helpen het verhaal te duiden in woord, wat goed combineert met beeld en makkelijker op te nemen is dan tekst. Zowel mannen- als vrouwenstemmen kunnen technisch zijn, vertrouwd zijn of zelf zalvend en liefkozend. Het is maar net welk stemgeluid je zoekt en welke instructies je meegeeft aan de voice-over. Je kunt altijd meerdere voice-overs om een demo vragen.

Het is appels en peren vergelijken. Bestudeer ze dus goed, gelukkig geven deze antwoord als je ze wat vraagt.

logo

Copyright © 2024 Sebas van den Brink.
Alle rechten voorbehouden.
bno logo