Maken geluidseffecten een animatie beter?

Zoeken:

Maken geluidseffecten een animatie beter?

30 april 2019 Animaties ± 4 minuten 485 woorden

Als maker van animaties loop ik wel eens tegen de vraag aan; geluidseffecten of niet? Ze voegen zeker wel wat toe, al zijn ze niet per sé nodig. Belangrijker is muziek.

Muziek lijmt

Ervan uitgaande dat je sowieso een voice-over hebt, zie dat dan als de bakstenen. De muziek is dan het cement.

De voice-over vertelt een verhaal, de animatie onderbouwt dit met beeld, de muziek lijmt het geheel aan elkaar. Zodra de voice-over even stilvalt speelt de muziek namelijk door. Dit voorkomt gaten waarin de aandacht van de kijker verloren kan gaan, of waardoor een animatie langzaam kan aanvoelen. Soms heb je even wat tijd nodig, wat ademruimte, in een video. Muziek overbrugt deze mooi.

Geluidseffecten verduidelijken

Het nut van geluidseffecten is eentje van verduidelijking. Wanneer je als animator je werk goed doet, dan zijn de bewegingen geloofwaardig, herkenbaar. Een steen valt als een steen. Een mens loopt als een mens. Een klok tikt zoals het thuis tikt – en de kijker gelooft het, want je hebt je werk als animator goed gedaan.

Wil je het nóg duidelijker hebben dat een steen zwaar is wanneer deze valt, of dat het een hond is wat je geanimeerd hebt (“woef!”), dan kun je geluidseffecten overwegen. Deze onderstrepen wat je bedoelt als animator, door de bewegingen in geluid nog eens te benadrukken.

Wanneer je een licht balletje ziet vallen en stuiteren op een tafel, heb je een ander geluidseffect (“POK-pok-pok-pk-pk…”) dan bijvoorbeeld bij een bowlingbal op een houten vloer (“BAM!”). Je kunt dit prima zonder geluidseffecten animeren, mits je het goed doet is dit ook duidelijk en geloofwaardig. Geluidseffecten helpen nét even dat kleine beetje.

Geluidseffecten vertellen

Ook kunnen geluidseffecten helpen met dingen die off screen gebeuren. Wanneer de kijker een leeg beeld voorgeschoteld krijgt en er moet iets nog in beeld komen, dan kan een geluidseffect de aankomst hiervan alvast aankondigen. Denk bijvoorbeeld aan een vliegtuig wat je aan hoort komen, of de swoesj van een dartpijl.

Geluidseffecten zijn vooral handig om de aandacht op de juiste beweging, op het juiste moment te hebben. Als je één shot hebt waarin meerdere dingen gebeuren, kun je deze in sequentie laten zien én horen. Dat kan helpen, bijvoorbeeld bij splitscreen shots.

Wel zijn geluidseffecten arbeidsintensief om te doen, en extra vervelend is het voor de audioman/vrouw als er dingen in de timing van de animatie verschuiven ná het plaatsen van de geluidseffecten. Ik raad sowieso altijd aan om muziek te doen. En als men geluidseffecten kan dan ja, als laatste stap in het proces.

Samenvatting

Geluidseffecten kunnen handig zijn. Ook zijn ze (voor de audioman/vrouw) arbeidsintensief. Goed gemixt kunnen ze prima samen met een voice-over én muziek. Echter, muziek is belangrijker omdat het de animatie lijmt en zo de aandacht beter vasthoudt. Zie geluidseffecten als een extra onderstreping van wat er in beeld (en daarbuiten) gebeurt. Handig, maar niet noodzakelijk.

Met dank aan Audiogijs.

logo

Copyright © 2024 Sebas van den Brink.
Alle rechten voorbehouden.
bno logo